Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Καλως ηρθατε στην Ολλανδια


“Όταν πρόκειται να αποκτήσεις ένα μωρό είναι σα να σχεδιάζεις ένα υπέροχο ταξίδι αναψυχής, το μεγάλο ταξίδι της ζωής σου, για παράδειγμα, στην Ιταλία. Αγοράζεις ένα σωρό από ταξιδιωτικούς οδηγούς και κάνεις υπέροχα σχέδια. Το Κολοσσαίο. Τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου. Οι γόνδολες στη Βενετία. Να μάθεις μερικές χρήσιμες εκφράσεις για να μπορείς να συνεννοηθείς στα ιταλικά. Όλα αυτά είναι πολύ συναρπαστικά.
Μετά από μήνες τέλειου σχεδιασμού η μέρα επιτέλους φτάνει. Ετοιμάζεις τις βαλίτσες σου και φεύγεις. Μερικές ώρες αργότερα το αεροπλάνο προσγειώνεται. Ακούς την αεροσυνοδό από το μεγάφωνο: «Καλώς ήρθατε στην Ολλανδία».
«Ολλανδία;!;», λες. «Γιατί Ολλανδία;; Εγώ έχω αναχωρήσει για Ιταλία! Θα πρέπει να είμαι στην Ιταλία. Σε όλη μου τη ζωή ονειρευόμουν να βρεθώ στην Ιταλία».
Αλλά υπήρξε μια αλλαγή στο σχέδιο πτήσης. Έχουμε προσγειωθεί στην Ολλανδία και εδώ θα πρέπει να μείνετε.
Το πιο σημαντικό είναι το ότι δε βρεθήκατε σε κάποιο απαίσιο, αηδιαστικό, βρωμερό μέρος, είναι απλά ένα διαφορετικό μέρος.
Έτσι πρέπει να βγεις και να πάρεις νέους οδηγούς. Και πρέπει να μάθεις μια άλλη γλώσσα. Και θα συναντήσεις ένα τελείως διαφορετικό γκρουπ ανθρώπων που δεν είχες συναντήσει ποτέ πριν.
Είναι απλά ένα διαφορετικό μέρος. Είναι ένα μέρος λιγότερο φανταχτερό από την Ιταλία. Αλλά αφού μένεις εκεί για λίγο και έχεις συνέλθεις από το σοκ κοιτάς γύρω σου.. και αρχίζεις να παρατηρείς ότι η Ολλανδία έχει ανεμόμυλους.. η Ολλανδία έχει τουλίπες. Η Ολλανδία έχει τον Rembrandt.
Αλλά όλοι όσους ξέρεις ασχολούνται με το ταξίδι τους στην Ιταλία.. και καυχιούνται πόσο ωραία πέρασαν εκεί. Και για την υπόλοιπη ζωή σου λες «Ναι, εκεί υποτίθεται θα πήγαινα. Έτσι το είχα σχεδιάσει».
Και η απογοήτευση αυτού του ανεκπλήρωτου όνειρου για το μεγάλο ταξίδι της ζωής σου είναι μεγάλη. Αλλά .. εάν περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου θρηνώντας για το ότι δεν πήγες στην Ιταλία, ίσως να μην μπορέσεις ποτέ να ελευθερωθείς ώστε να απολαύσεις τα πολύ σπέσιαλ, τα υπέροχα και μοναδικά πράγματα ..στην Ολλανδία.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου